Luftmadrass - uppblåsbar madrass

Fakta

En luftmadrass är en uppblåsbar madrass, varav flesta är vanligen tillverkade av PVC men det finns även gjorda av textil-förstärkt uretanplast eller gummi. Töms madrassen på luft kan den rullas upp och stuvas undan lätt, vilket gör dem till ett populärt val för campingresor och för övernattande gäster. En luftmadrass kan blåsas upp antingen genom att blåsa manuellt in en ventil eller med en pump.

Luftmadrass har tre stycken huvudsakliga användningsområden -

  1. Camping
  2. Översovande gäster
  3. Permanent användning i sovrument.

Luftmadrasser för olika ändamål

Vissa luftmadrasser är speciellt framtagna och utformade för båda camping och som en extra madrass för gäster. Medan andra är specifikt avsedda för att användas inomhus och kan vara ganska ömtåliga för smuts och vassa saker som lätt perforerar madrassen. En luftmadrass uppfanns av den tyska ingenjören Konrad Kyeser för över 500 år sedan.

Lättviktiga upplåsbar madrass i reducerad storlek och tjocklek är oftast speciellt framtagna för camping och backpacking. Dessa upplåsbara madrasser kallas även "sleeping pads" och har även en skumisolering som hindrar att kylan vandrar från mark genom madrassen. Luftmadrasser men bättre kvalitet och som är avsedda för permanent användning i hemmet är tillverkade av mjukgummi som har täckts med tyg eller polyuretan. Men det finns även luftmadrasser som man inte behöver pumpa upp med luft utan det är ett helt slutet system och luftmadrassen ser nästan ut som vilken annan madrass som helst. Dessa madrasser kan även ha en fjärrkontrol som man sedan höjer och sänker mängden luft i madrassen. En inbyggd kompressor gör att det är möjlgt att exempelvis frugan vill ha sin madrass mjukare medans gubben vill ha den lite hårdare.

Hälsonackdelar med en luftmadrass

På senare tid har man gått ut med rekommendationer och varnat för att låta spädbarn ( mellan 1-9 månader) sova på luftmadrasser eftersom dessa kan vara för mjuka och barnet kan sjunka ner hos föräldern och kvävas till döds eller att barnet av sin egna vikt sjunker ner och kvävs. Men det är inte bara mjukheten som är farligt utan för att få plasten mjuk och formbar blandar tillverkaren in mjukgörande medel - ftalater, som är giftigt för människan och andra biologiska ting.

Hälsofördelar med en luftmadrass

Luftmadrasser kan också förbättra livskvaliteten och samtidigt ge en viss lättnad för personer som lider av smärta i ryggen. Att ha möjligheten att justera fasthet i en madrass att rymma olika kroppsformer, storlekar och vikter, kan vara en faktor i läkningsprocessen. Dessutom tillverkas luftmadrasser utan användning av material som kan avge flyktiga organiska föreningar eller andra giftiga föreningar från tillverkningsprocessen vilket kan leda till allergier hos barn eller andra känsliga personer.