Madrassöverdrag

Fakta

Ett madrassöverdrag är till för att skydda din dyrbara madrass mot exempelvis nedsmutsning men även asmatiker och allergiker bör använda maddrassöverdrag då olika allergen och irriterande ämnen som kvalster, damm, löss, mögel och döda hudceller kan ge upphov till ökade besvär.

En madrass kan rengöras med en dammsugare men det blir svårt att få bort fläckar. En madrass som är oskyddad kan missfärgas ganska snabbt och få en gul och brun ton. Detta beror på att vi svettas när vi sover men även avfällningar från hud och fett är den största bidragande faktorn till missfärgningen.
En norsk studie från början av 2000 talet har visat att skumgummimadrasser har 400-800% mer avföring från dammkvalster än en resårmadrasser.
Ett barn kan även spy men även kissa på sig i sängen och utan en ett bra madrassöverdrag får du garanterat en fläck som inte går att tvätta ur.

Det finns flera olika madrassöverdrag på marknaden. En del är tunna och lätta med en lätt vadering som ger minimalt skydd mot väta och kvalster. Vill man få ett bra skydd mot väta och damm bör man köpa ett madrassöverdrag där ett lager med vätskeavstötande material finns i form av en tunn film av plast eller material som andas. Detta medför att madrassen blir vattentät och madrassöverdraget skyddar då din madrass från svett och andra vätskor som urin eller på grund av spill.

Det är lätt att välta omkull ett glas juice vid frukost på sängen och istället för att hoppa upp i panik med hjärtat i halsgropen, kan man instället ta det lugnt ifall man har ett vattentät madrassöverdrag. Det du även vinner på att ha ett madrassöverdrag som är vattenavvisande är att möjligheten för mögel att växa till sig blir obefintlig. Inte nog med att du slipper få fula missfärgningar på din madrass men livslängden ökar även den och kanske även din =).

Skydda hälsan med ett madrassöverdrag

Ett madrasskydd är att rekommendera till personer som är mottagliga för vissa typer av allergier, särskilt dammkvalster. Dammkvalster producera restprodukter som irriterar slemhinnan i luftvägar och lungor och framför allt barn kan få kraftiga allergiska reaktioner, astma och kan irritera hudsjukdomar som eksem. Det finns även madrassöverdrag som skyddar mot löss - ta kontakt med din närmsta butik och rådfråga.