Skumgummimadrass

Fakta

En skumgummimadrass även kallad för skummadrass har betydligt kortare livslängd än en resårmadrass (fjädermadrass). En skumgummimadrass har även en tendens att förlora sin hållfasthet och form med tidens gång. Efter ett tag bildas gropar som inte försvinner och man sjunker djupare in i skumgummimadrassen. En skumgummimadrass är gjord av cellplast och då oftast av typen polyeter och är ett prisvärt alternativ till de dyrare resårmadrasser.

Kan man tvätta en skumgummimadrass?

Det går alldeles utmärkt att tvätta en skumgummimadrass. Lägg ner skummadrassen i badkaret fyllt med vatten och ett milt tvättmedel. Låt madrassen ligga iblöt ett tag och skrubba lätt med handflatan på skummadrassens yta. Skölj av med vatten och var sedan noga med att vrida ut allt vatten. Låt skummadrassen ligga och torka gärna utomhus en solig dag. Var noga med att den är alldeles torr innan ni börjar använda den.

Att tänka på vid köp av skumgummimadrass

Det finns ett par saker att tänka på innan ni köper en skumgummimadrass och det är att vissa madrasser är behandlade med flamskyddsmedel då polyeter är relativt lättantändligt. Fråga alltid ifall madrassen är behandlad eller inte ifall du är känslig eller orolig för kemikalier. Framförallt var det vanligare förr att man behandlade madrasserna med diverse kemikalier. I dagens läge kan du vara ganska säker på att en skumgummimadrass inte är skadligt för hälsan. Flertalet studier har gjorts bland annat på tempurmadrass som är en variant på en skumgummimadrass och inga skadliga effekter har påvisats.

En skumgummimadrass har inte lika lång livslängd som en vanlig resårmadrass och har med tidens gång en förmåga att sjunka ihop och förlora sin dämpningsförmåga. Dock är en skummadrass mycket billigare än andra madrasser.